De juiste wandelschoen voor jou!

De juiste wandelschoen voor jou!

Je hebt besloten dat je een nieuw paar wandelschoenen nodig hebt, maar... wat voor model moet je kiezen? Hoog of laag? Wel of geen GORE-TEX? We kunnen ons voorstellen dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. We helpen je op weg!
 

Hoog of laag?

De keuze tussen hoge of lage wandelschoenen hangt af van waar je gaat lopen en je eigen lichaam. Heb je bijvoorbeeld zwakke enkels of ga je in zwaar terrein lopen? Kies dan voor opti- male steun een hoge wandelschoen. Ben je juist op zoek naar een luchtige wandel- schoen of ga je op vlak terrein wandelen? Dan kan een lage wandelschoen voor jou perfect zijn.

Met of zonder GORE-TEX?

Waarschijnlijk heb je er wel eens van ge- hoord: GORE-TEX. GORE-TEX is een membraan dat gebruikt wordt om schoenen waterdicht te maken. Dankzij de constructie van dit membraan kan water niet naar binnen, maar kan transpiratievocht wel naar buiten. Laat je keuze afhangen van waar en wanneer je meestal gaat wandelen. Ga je in een warm, droog gebied wandelen of ben jij een echte mooi weerloper? Kies dan voor een wandelschoen zonder GORE-TEX. Over het algemeen is het gewicht van deze modellen lager en bieden ze een goede ventilatie, waardoor je minder kans op blaren hebt.

Ga je wandelen in een koud gebied of wandel je regelmatig in de regen? Ga dan voor een wandelschoen met GORE-TEX. Je voeten blijven dan aangenaam droog, waardoor jij zonder problemen kunt genie- ten van al het moois om je heen.

Bij de Paander hebben we een uitgebreide collectie wandelschoenen, met zowel lage als hoge modellen, met of zonder GORE-TEX.

 

Zorg goed voor je wandelschoenen!

Je bent natuurlijk blij met je wandelschoenen. Daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten.
Goed onderhoud is dan ook heel belangrijk. Daarom adviseren wij je onderstaande stappen te doorlopen.

1. Voorbereiding

Als je schoenen nat en vies zijn geworden, laat je ze in een goed geventileerde ruimte drogen, maar niet bij een warmtebron. Het leer kan door de warmte uitdrogen of breken. Verwijder de veters, zodat de onderhoudsstoffen ook op de verborgen gedeelten van jouw schoen komen. Haal ook de binnenzolen uit de schoenen. Dat is vooral belangrijk na meerdaagse tochten: juist in de inlegzolen verzamelt zich veel vocht.

2. Basisreiniging

Borstel de schoenen grondig af, zodat het leer weer luchtdoorlatend en ademend wordt. Maak ze vervolgens schoon met warm water en een borstel. Als de schoenen erg vies zijn, kun je lauwwarm water met zeep of een schoenreinigingsmiddel gebruiken. Het reinigingsmiddel opent de poriën van het leer en moet goed worden uitgespoeld met water. Het leer is nu onbeschermd: het water wordt meteen opgezogen door het leer. Daarom moet je de schoen na het drogen echt impregneren. Voorzichtig bij het drogen: laat de schoenen drogen in een goed geventileerde ruimte. Zet ze in geen geval te drogen in de zon, in de badkamer, bij de verwarming, in de buurt van de kachel of in de auto! Het natte leer kan “verbranden”, waarbij barsten ontstaan die niet kunnen worden hersteld. In vochtige ruimtes kan schimmel ontstaan in jouw schoenen.

3. Impregneren

De schoenen moeten licht vochtig zijn als je ze inspuit met de impregneer spray. Door de ver geopende poriën kan de impregnatie diep doordringen in het materiaal. Na 24 uur is de werking volledig geactiveerd. jouw schoenen zijn nu weer water- en vuilafstotend. Na ca. drie weken neemt het effect af. Regelmatig na-impregneren voorkomt de opname van water en vuil. Ook de ademende eigenschappen van het leer blijven behouden: het leer zuigt zich vervolgens niet vol met water en is waterafstotend. Je schoen is dan weer rondom beschermd. Vlak voor de volgende tocht moet je jouw schoenen na-impregneren.

4. Onderhoud

Als je jouw schoenen vaak draagt en ze vaak worden blootgesteld aan vocht, moet je ze behandelen met onderhoudsmidde- len. Wrijf daarvoor met een zachte borstel een waxcrème of waxemulsie in het leer, zodat de schoenen robuust blijven. Dat
is ook absoluut nodig bij schoenen met GORE-TEX-membranen. Leer dat niet is onderhouden, droogt uit, wordt broos en scheurt in. De schoen raakt zo onherstelbaar beschadigd. Geef jouw schoenen voldoende tijd om goed te drogen. Voorafgaand aan een tocht is het verstandig om de schoenen nogmaals te impregneren.

Gebruik geen pure olie of vet; hierdoor wordt het leer weliswaar heel zacht en bijna waterdicht, maar de poriën van het leer worden afgesloten waardoor de schoenen niet meer stabiel en ademend zijn. Ook kunnen gelijmde delen loslaten.

Let op bij nubuckleer en suède: het oppervlak van dit leer wordt gladder, glanzender en donkerder als de wax wordt aangebracht. Bij suède kun je het opper- vlak opruwen met een suède borstel. De optiek gaat daarbij wel enigszins verloren. Bij gladleer en nubuckleer is dit niet nodig of niet mogelijk.

5. Opslag

Berg jouw schoenen op een droge, goed geventileerde plaats op in een schoenen- zak of in de schoenendoos. Om de vorm van de schoen te behouden, is het raad- zaam om een houten schoenspanner te gebruiken. Zo blijft de vorm van de schoen behouden en voorkom je dat er buiglijnen ontstaan. U kunt ook opgepropt krantenpapier in de neus van de schoen duwen. Het papier neemt vocht op en zorgt bovendien dat de vorm behouden blijft. Vervang het papier dagelijks totdat de schoenen helemaal droog zijn.

Komt u er niet uit? Kom gerust langs in de winkel voor de aankoop van uw schoenen en advies voor onderhoud, tot dan!

      19-05-2022 11:26